In realitatea practica, sunt din ce in ce mai intalnite situatiile in care meseriasii recomanda montarea tiglei metalice peste tabla zincata, sub pretextul costurilor mai mici. De fapt, acest lucru trebuie sa iti semnaleze o calitate indoilenica in privinta serviciilor de montaj.
In cazul in care apar infiltratii in invelitoarea din tigla metalica, acestea sunt preluate de tabla zincata, fara ca proprietarul sa poata identifica aceasta situatie. Vorbim, astfel, despre vicii ascunse, care – in final – genereaza costuri mari pentru beneficiarii lucrarilor. Iata care sunt alte motive importante pentru care este gresit sa montezi tigla metalica peste tabla zincata.
Vei observa ca se va schimba clima din interiorul locuintei
Desi s-au redus foarte mult pierderile de caldura prin pereti si ferestre, datorita termoizolatiei de 10-15 cm din polistiren sau vata bazaltica, un procent de aproximativ 40% din caldura din interiorul casei se pierde, de fapt, prin acoperis. In momentul in care aerul cald iese din locuinta si interactioneaza cu invelitoarea metalica, va aparea fenomenul firesc de condens. Cantitatea de umiditate creata sub invelitoare este, astfel, invers proportionala cu calitatea termoizolatiei de la nivelul acoperisului.
Acoperisul nu se mai ventileaza corespunzator, ceea ce iti creste costurile
Optand pentru montarea unui sistem nou de invelitoare din tigla metalica peste tabla faltuita zincata, trebuie sa te astepti la un fenomen firesc: acoperisul nu se va mai ventila corespunzator. Aerul nu va parasi interiorul casei, ceea ce il tine blocat sub tabla zincata, acolo unde va condensa. Umiditatea creata patrunde, astfel, in structura de lemn a acoperisului, accentuand degradarea acestuia. Mai mult, trebuie sa iti asumi riscul ca, in perioadele foarte reci, condensul sa creeze infiltratii chiar si in interiorul casei.
In termen mediu, ajungi la decopertare si, implicit, la costuri mari de reinlocuire a acoperisului
Din cauza celor doua urmari prezentate mai sus, montarea tiglei metalice peste tabla zincata nu va face altceva decat sa te oblige sa ajungi la decopertarea ambelor invelitori. Gandeste-te la acest scenariu: ai achitat o invelitoare noua, din tigla metalica, in care ai investit. Ai platit meseriasul pentru executie. Din cauza condensului excesiv si a infiltratiilor, vei fi nevoit sa decopertezi ambele tipuri de invelitori si sa optezi pentru montajul corect al noului acoperis. Fa un calcul simplu si iti vei da seama de costurile tale.
Ia in calcul si costurile neprevazute pentru inlocuirea scandurii
In scenariul descris mai sus, trebuie sa tii seama de un alt cost important: cel necesar pentru a inlocui o parte din scandura acoperisului. Atunci cand o cantitate de aer cald se inalta pana la nivelul acoperisului, atunci cand interactioneaza cu tabla zincata, va condensa si va genera o cantitate mare de umiditate la nivelul scandurii. Acest lucru nu este vizibil, pana in momentul decopertarii, cand vei constata ca scandura si-a pierdut o buna parte din rezistenta pe care o avea. Din nou: fa bilantul si vei putea estima costurile.
Te poti astepta ca un acopers invelit cu tigla metalica sa reziste peste 50 de ani? Sigur ca da, insa numai in situatiile in care el este montat de profesionisti cu experienta, care tin cont de toate normele recomandate si vin in intampinarea ta cu solutii durabile, optimizate, aplicate corect. Nu uita si de calitatea materialului!